Taloudellinen ajaminen – Säästä polttoainekuluissa

20.9.2016
Posted in Yleinen
20.9.2016 admin

Taloudellinen ajaminen tarkoittaa sujuvaa, turvallista ja fiksua ajamista pienemmillä kierroksilla. Omaksumalla taloudellisen ajotavan säästät polttoainekustannuksissa, vähennät päästöjä sekä luot turvaa ympärillesi liikenteessä. Lue seuraava kirjoitus huolella, sillä nämä vihjeet omaksumalla voit säästää jopa 5-10% polttoainetta matka-aikaa kuitenkaan pidentämättä.
 

Taloudellisen ajotavan hyödyt
  • säästää polttoainetta
  • parantaa liikenneturvallisuutta
  • vähentää päästöjä
  • vähentää kuljettajan stressiä ja luo matkustusmukavuutta
  • vähentää huolto-, korjaus- ja rengaskustannuksia

 

Ennen ajoon lähtöä

Pidä huoli että autosi on kunnossa ja huollettu. Pienetkin viat voivat nostaa polttoaineen kulutusta ja kuormittaa autoa.

Tarkista rengaspaineet

Väärä rengaspaine vaikuttaa negatiivisella tavalla niin kulutukseen, ajomukavuuteen kuin turvallisuuteen. Rengaspaineen alentuessa renkaat kuluvat nopeammin ja polttoainetta kuluu enemmän. Tutkimusten mukaan jopa 50 % Eurooppalaisissa autoissa on liian pienet rengaspaineet.

Poista ylimääräinen kuorma

Poista kaikki ylimääräinen kuorma kun sitä et tarvitse. Esimerkiksi suksiboksi ja kattoteline voivat lisätä kulutusta jopa 1l/100km. Ylimääräinen kuorma lisää auton painoa ja ilmanvastusta, mikä taas lisää polttoaineen kulutusta.

Moottorin esilämmitys

Kun ilmat viilenevät, moottorin esilämmitys tulee ottaa huomioon. Kun lämpötila laskee alle viiden asteen, on suositeltavaa käyttää moottorilämmitintä. Plussan puolella riittää puolen tunnin lämmitys, pakkasen puolelle mentäessä tunnista kahteen riippuen pakkasen kovuudesta.
 

Ajon aikana

Vältä tyhjäkäyntiä

Lähde liikkeelle mahdollisimman pian moottorin käynnistämisen jälkeen. Jos pysähdys kestää pidempään kuin minuutin, sammuta moottori. Jos autossasi on start/stop järjestelmä, hyödynnä sitä. Autosi kuluttaa tyhjäkäynnillä jopa litran tunnissa.

Aja isommalla vaihteella

Liikkeelle lähdettyäsi pyri vaihtamaan suuremmalle vaihteelle jo matalilla kierroksilla. Jos autosi opastaa vaihteiden vaihtoon, hyödynnä sitä. Ajamalla suurimmalla mahdollisella vaihteella, jolla moottori vetää hyvin, pienennät polttoaineen kulutusta. Kiihdyttäessä voit myös hypätä joidenkin vaihteiden yli.

Vältä suuria nopeuksia ja aja tasaista vauhtia

Nopeuden kasvaessa myös polttoaineen kulutus kasvaa. Matka-ajassa kuitenkin harvoin säästetään juuri ollenkaan, joten pyri ajamaan aina nopeusrajoitusten mukaan ja välttämään turhia kiihdytyksiä ja pysähdyksiä.

Pyri ajamaan ennakoivasti ja joustavasti

Hyödynnä auton oma liikenne-energia. Liikennevaloja tai risteyksiä lähestyessä, hyödynnä moottorijarrutusta niin, että pääset pysähtymättä jatkamaan matkaa. Ajaminen on mukavampaa ilman turhia pysähdyksiä ja säästät polttoainetta. Ohittelu vilkkaasti liikennöidyllä tiellä ei lyhennä matka-aikaasi. Sen sijaan se lisää polttoaineen kulutusta, sekä onnettomuuksien riskit kasvavat.

Sähkölaitteiden käyttö

Autosi sähkökäyttöiset varusteet kuten esimerkiksi istuimen lämmitys lisäävät polttoaineen kulutusta. Sähkölaitteiden tarvitsema virta tuotetaan auton laturissa, jota käyttää polttomoottori. Käytä auton sähkölaitteita vain tarpeen mukaan ja harkiten.

Hyödyntämällä näitä vinkkejä tulet varmasti huomaamaan muutosta niin polttoaineen kulutuksessa, kuin omassa ajokäyttäytymisessä.

Ajo-opettajan kanssa voi myös käydä harjoittelemassa taloudellisempaa ajoa, ota yhteyttä!